Galleri Gl. Lejre

om udstillingen

Når Galleri Gl. Lejre åbner den  separatudstilling d. 31. Oktober 2009 kl. 14 med Hans Christian Rylander, bliver det med opmærksomheden omkring 2 store hovedværker, der er gennemarbejdet til mindste detalje.

Det er den 3. af det Hans Christian Rylander selv kalder sine fødselsdagsudstillinger, først Jylland så Fyn og nu Sjælland, i Galleri Gl. Lejre.

Et både klassisk og moderne figurativt formsprog

Maleriernes udtryk er den morbide drilske narre agtige historier, vi bevæger os rundt i et mylder af forskellige billeder, der hver især bærer en historie frem som en collage, anonyme portrætter optræder på lige vilkår med kendte ansigter, måske optræder vi selv lige pludselig i hans værk. Hans Christian Rylanders stil kan karakteriseres som et figurativt formsprog, på én gang klassisk og moderne. Rylanders professor på Kunstakademiets malerskole var Egill Jacobsen – men farveglæden og sansen for at inddrage abstraktionen, hvor den falder naturlig, er heller ikke fremmed for Rylander, hvis stil er med stor koloristisk skønhed og underfundighed.

"Over alt myldrer billederne med små fortællinger og glemte historier, hvis betydning vi ikke kan være sikre på. Han fortæller os blot, at vi alle sammen er, her mellem hinanden, på grund af hinanden eller på trods af hinanden. Det er gennem bevidstheden om disse andre individer, at vi bliver opmærksomme på os selv”. – Peter Michael Hornung, Politiken

Provianthuset på Christiansborg

Hans Christian Rylander er en af de mest betydende nulevende danske kunstnere, hans hovedværk er udsmykningen af Provianthuset på Christiansborg. Værket fremstår som et værk der breder sig over 12 hvælvinger og løber gennem hele den næsten 100 m lange vandrehal.

Udsmykningen i Provianthuset på Christiansborg, var undervejs i 12 år. Derfor har Rylanders værker i almindelig størrelse, ikke nået ud til det store kunstinteresserede publikum i mange år.