Galleri Gl. Lejre

Lykkens galocher

Med udgangspunkt i én at H. C. Andersens mindre kendte fortællinger – Lykkens Galocher fra 1838 – har den lettiske kunstner Inara Petrusevich skabt en eventyrlig udstilling i Galleri Gl. Lejre, der netop åbner på nationaldigterens fødselsdag d. 2. april.

Fernisering lørdag d. 2. april kl. 14-17 - kunstneren er til stede.

På rejse i fantasiens verden

De farvestrålende malerier fører beskueren med på rejse i fantasiens og humorens verden, en hyldest til drømmene og miraklernes muligheder. Omdrejningspunktet i Andersens fortælling er et par galocher, der har den egenskab, at når man tager dem på befinder man sig staks på det sted – eller i den tid – man ønsker. Her er altså tale om at rejse gennem tid og rum, helt uafhængigt at naturlovene og Lykkens galocher fortæller os om drømmere i fri bevægelse, i søgen efter et lykkeligere liv.

”Alt er maleri” bemærkede Andersen begejstret under sin rejse til Italien i 1833, og på samme måde formår Inara at begejstres over og male alt hvad hun ser.

Se virkeligheden med andre øjne

Men Andersens fortælling viser, at det man drømmer om ikke altid er lykken – græsset er ikke nødvendigvis grønnere på den anden side. Men på trods, af at lykke til tiders synes at være en flygtig illusion, er drømme og fantasier er samtidig et nødvendigt element i menneskets tilværelse – og her kommer Inaras malerier ind i billedet. Den unge lettiske kunstner maler dagligdagens objekter, de ting hun oplever og beskæftiger sig med her og nu. Beskueren får mulighed for at se virkeligheden med andre øjne, og via kunsten at dykke ned i fantasiens rum og drømme sig væk.