Galleri Gl. Lejre

melankoli

Man gribes, undres og fænges hver gang man støder på en af kunstneren Peter Lundings skulpturer. Det gælder, hvad enten det er de helt abstrakte, eller de mere figurative udtryk den 50 årige kunstner lader os opleve. Hans værker er altid uforudsigelige og overraskende, men på den udstilling, Peter Lunding har på Galleri Gl. Lejre fra den 27. oktober til 2. december tager hans kunst en helt ny og uhyre spændende drejning. Han har givet sin kunst et tema, og dette tema er ”melankoli”

Sindstilstanden mellem kreativitet og vanvid

Som altid i Peter Lundings værker er der tale om udtryk for de helt store spørgsmål i livet. Sindsbilleder dybt inde fra kunstnerens sjæl, omhandlende de store spørgsmål i menneskets tilværelse og den menneskeskabte civilisation. Det humanistiske er som altid i centrum i disse bevægende kunstneriske udtryk, der også indeholder et strejf af humor.

Temaet og inspirationen er den kendte gravering, ”Melancolia” fra 1514  af Albrecht Düres. En gravering, der endevender tilstanden melankoli, som ifølge Peter Lunding er tæt forbundet med den skabende og kreative kraft, enhver kunstner benytter sig af. ”Kreativitetens Genius” kalder han selv denne kraft.

”Melankoli er derfor nærmest et vilkår for den skabende kunstner”, siger Peter Lunding. ”Men sløvheden, den apatiske tilstand og vanviddet er også tæt forbundet med melankoli og kommer med i tilgift til kreativitetens gave.” siger han.

En stor installation af træer

Det store rum i galleriet vil fremstå som en stor installation, bestående af bl.a. syv ”Træer,” befolket med tænkende figurer. Peter Lunding fabulerer her over de syv sindsstemninger - eller er det måske de syv dødssynder?

Et af træerne vokser for eksempel op af en kugle som jordens akse, et læner sig op ad en stige og så videre. Selv om temaet i hele udstillingen og i skulpturerne er ”Melankolia”, kan alle skulpturerne stå alene. Ved siden af de store, nærmest installationsagtige skulpturer, vil der også være en række små rejseskulpturer, der i en kompliceret støbeproces alle er lavet i bronze og kobber.