Galleri Gl. Lejre

Knud Nielsen (1916-2008) var en multi-kunstner og arbejdede både med maleri, akvarel, keramik og grafik. Hans malerier og gouacher er intense og farvemættede - ofte med en gnist af voldsomhed, men lavet som kun den erfarne kunstner, der behersker og bestemmer over farver og lærred, mestrer det. Han er en af Danmarks mest betydelige kunstnere i det 20. århundredet.

Glæden ved livet og farverne vises i et ekspressivt formsprog, hvor stærke og klare farver mestres med lethed og dynamik - han har selv udtalt: "Jeg tror ikke man kan male uden at være glad for at leve." Hans store interesse for den primitive afrikanske kunst, afspejles i mange af hans malerier. Også politik og samtidsbegivenheder finder adgang til hans billeder og dokumenterer et kunstnerisk engagement der rækker ud over det kunstneriske felt.

Fuglevariation XVIII, 46x38cm.
Så gik den sommer, 55x46cm, 2005
Hilsen til Thelonius, SOLGT

Mere om knud nielsen

Skønt Knud Nielsen på mange måder var forbundet med Cobra-folkene, og udstillede med dem ved flere lejligheder, bl.a. på de berømte Høstudstillinger fra 1947-49, var han på det tidspunkt mere optaget af det konkrete maleri. Vi skal frem til begyndelsen af 60’erne, før han fandt det sprog, som han i dag identificeres med. Et sprog som ville have gjort ham til et selvskrevet medlem af Cobra.

Om sine egne værker har Knud Nielsen udtalt: "Jeg har aldrig malet for at tilfredsstille den ene eller den anden, men kun for at udtrykke det, jeg ikke kunne tilbageholde – det, jeg følte måtte manifestere sig i det materiale, jeg nu havde valgt; olie, lærred tusch og papir, som er helt lydløs og ikke kan genere nogen".

Uddannelse

Knud Nielsen er autodidakt kunstner. Medstifter og medlem af Linien II fra 1947, og samme år var han med på Høstudstillingen sammen med Jorn, Bille, Carl-Henning Pedersen, Ortvad m.fl. Fra 1953-56 var han medlem af Spiralen og er stadig medlem af Grønningen.

Udstillinger

Knud Nielsen havde sin debut på Kunstnernes Efterårsudstilling 1941. Han har haft et utal af udstillinger igennem årene og er repræsenteret på adskillige kunstmuseer, desuden har han haft mange udsmykningsopgaver. Hans værker er blevet vist i Galleri Gl. Lejre siden 1992. Herunder kan du se og læse mere om udvalgte udstillinger:

  • Mixed Media, gruppeudstilling, 2014
  • Knud Nielsens 90års udstilling, 2006
  • Knud Nielsen, 2000

Er repræsenteret på

Nordjyllands kunstmuseum, Århus kunstmuseum, Herning kunstmuseum, Vejle kunstmuseum, Esbjerg kunstmuseum, Odense kunstmuseum og Gøteborg Kunstmuseum.